wtorek, 25 kwietnia 2017

Pizza orkiszowa

NutriStrefa znowu odchudza standardowe przepisy. Dziś zajęłam się kuchnią włoską i przygotowaniem fit pizzy na cieście z mąki orkiszowej. Jak ją wykonałam? Zapraszam do przeczytania mojego przepisu. 

Składniki (6 porcji):
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (ja użyłam ekologicznej typ 750)
  • 1/2 szklanki mleka 2% tł. (lub wody)
  • 20g drożdży 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • szczypta soli
  • 300g pieczarek
  • 150g sera mozzarella light
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Mleko (wodę) podgrzewamy. Dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Do rozczynu dodajemy mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od dłoni. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 
  2. Passatę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią. Pieczarki podsmażamy na oliwie wraz z cebulką. Papryczki chili kroimy w plasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce.
  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować passatą. Posypać pieczarkami, mozzarellą i papryczkami chili. 
  4. Piec przez 20 minut w 180°C do uzyskania złotego koloru ciasta. Posypać świeżą bazylią.

Wartość odżywcza 1 porcji: energia 286 kcal, białko 15,75g, tłuszcz 7,96g, węglowodany 38,36g, błonnik 4,05g

3 komentarze:

  1. A mąka orkiszowa to jaka dokładnie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pizzy używałam mąki ekologicznej orkiszowej typ 750 (chlebowa) marki SYMBIO. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Dziękuję i również pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Instagram