poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Pikantna zupa curry z krewetkami


Powiew lata i przypomnienie egzotycznych wakacji. To właśnie chciałam osiągnąć przygotowując to danie. Powiem szczerz, że udało mi się.

Składniki (4 porcje):
  • 500 g krewetek (tiger lub argentyńskich)
  • 400 ml mleczka kokosowego bez cukru
  • 240 g papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 200 g mango 
  • 100 g cebuli
  • 300 g pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pasta curry czerwona
  • kurkuma
  • 5 cm korzenia imbiru
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  1.  Na oliwie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Dodajemy pastę curry i posiekany imbir. Kiedy cebulka się już zeszkli dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i chili. 
  2. Pomidory należy sparzyć. Usuwamy z nich skórkę i pestki. Pokrojone pomidory dodajemy do woka z curry i warzywami.
  3. Kiedy pomidory puszczą sok dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy. 
  4. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do woka z warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. 
  5. Na sam koniec dodajemy krewetki i dusimy na małym ogniu około 10-15 minut. 
  6. Zupę można zjeść samą lub z dodatkiem ryżu. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 392 kcal, białko 26,61g, tłuszcz 21,36g, węglowodany 21,74g, błonnik 3,63g 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz