poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Pasztet sojowy z brokułem

Pasztety z roślin strączkowych to dobry posiłek dla wegetarian lub wegan. Rośliny strączkowe dostarczają cenne białko roślinne i aminokwasy egzogenne, a także witamin z grupy B, potasu, fosforu i magnezu. Zachęcam do spróbowania mojego pasztetu wykonanego z soi i brokuła. Dobrze syci, ale i wybornie smakuje. 

Składniki (10 porcji):
  • 400g suchych nasion soi bio
  • 350g brokuła
  • 100g marchewki 
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki 
  • papryka mielona słodka
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Ugotowaną soję mielimy w młynku wraz z ugotowanym brokułem, cebulą, ugotowaną kaszą i marchewką. Mieszamy z jajkami, posiekanym czosnkiem i oliwą z oliwek.
  2. Doprawiamy  do smaku wedle uznania solą, pieprzem i papryką. 
  3. Pasztet przekładamy do blaszki. Pieczemy w piekarniku w 190°C przez 50 minut.   
  4. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy po przestudzeniu. 

Wartość odżywcza 1 porcji: energia 248 kcal, białko 16,9g, tłuszcz 13,14g, węglowodany 14,83g, błonnik 9,0g

3 komentarze:

  1. witam!!

    A gdzie kupię nasiona soi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Nasiona soi to to samo co suche ziarna. W tym przepisie używałam ziarna ekologiczne marki Symbio. Zakupiłam je w miejscowym sklepie z żywnością ekologiczną. W większych sklepach typu Auchan w dziale z żywnością ekologiczną też są dostępne. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Witam serdecznie!!

    Pieknie dziekuję za wiadomośc.

    POZDRAWIAM!!

    GRAŻYNA

    OdpowiedzUsuń

Instagram