poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Pasztet drobiowy

Jak pasztet to tylko samodzielnie robiony. Tylko wtedy mam pewność co jest w środku. Mój pasztet przygotowałam z chudego mięsa z ekologicznego kurczaka. Jeden zrobiłam sam a do drugiego dodałam nieco żurawiny. Obydwie wersje są godne polecenia. Zachęcam do spróbowania.

Składniki (10 porcji):
  • 500g piersi z kurczaka ekologicznego
  • 500g mięsa z udek kurczaka ekologicznego
  • 200g marchewki
  • 150g selera
  • 100g korzenia pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 pora
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki żurawiny suszonej  
  • sól, pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
Przygotowanie:
  1. Na warzywach i mięsie gotujemy rosół. Warzywa myjemy i obieramy, cebulę podpalamy, żeby miała lepszy aromat. Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z warzywami. Zalewamy wodą, aby było jej niewiele nad warzywami i mięsem. Gotujemy minimum 2 godziny. Należy pamiętać o zdjęciu szumowin. Następnie dodać wszystkie przyprawy.
  2. Wyjmujemy mięso i warzywa. Mięso oddzielamy od kości, odrzucamy chrząstki i skóry. 
  3. Mięso mielimy z cebulą, czosnkiem, marchewkami i selerem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  4. Masę pasztetową mieszamy z jajkami i otrębami. Do jednej foremki przekładamy pasztet bez żurawiny a drugą część mieszamy z żurawiną. 
  5. Pieczemy w piekarniku przez 50 minut w 190°C
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 176 kcal, białko 22,74g, tłuszcz 5,67g, węglowodany 14,96g, błonnik 4,61g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz