piątek, 7 kwietnia 2017

Naleśniki pełnoziarniste z malinami

Przepis na szybki posiłek? U mnie to naleśniki. Oczywiście pełnoziarniste i z samodzielnie wykonanym dżemem lub konfiturą. Są po prostu pyszne. 

Składniki (3 porcje):
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • laska wanilii
  •  250g malin mrożonych
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki ksylitolu
 Przygotowanie:
  1. Do miski wpijamy jajka. Ubijamy je, następnie dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, a na samym końcu 1 łyżkę oleju i ziarenka wanilii.
  2. Teflonową patelnię rozgrzewamy z jedną łyżką oleju. Gotowe ciasto nalewamy łyżką wazową na patelnię. Ciasto rozlewamy równomiernie na patelni. Smażymy do uzyskania złotego koloru.  
  3. Do rondelka wsypujemy zamrożone maliny. Dusimy je we własnym sosie na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy sok z jednej cytryny, ziarenka wanilii i ksylitol. 
  4. Na ciasto naleśnikowe nakładamy maliny i zawijamy w rulon lub kopertę. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 315 kcal, białko 11,98g, tłuszcz 11,48g, węglowodany 47,51g, błonnik 5,58g 
Wysmakowane śniadania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly