wtorek, 11 kwietnia 2017

Mazurek kajmakowy

Uwielbiam przedświąteczne przygotowania. Dużą przyjemność sprawia mi przygotowywanie zwłaszcza deserów i innych słodkości. Z racji wykonywanego zawodu, każdy przepis staram się na tyle "podrasować" by stał się dietetyczną alternatywą klasycznego deseru. Dziś postanowiłam upiec mazurka kajmakowego. Wprawdzie nie jest on jeszcze na Święta tylko na imprezę firmową dla mojego męża. Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakował. Pachnie apetycznie i wybornie. 

Składniki:

Ciasto
  • 45 dag migdałów bez skórki
  • 50 dag ksylitolu
  • 3 żółtka ugotowane na twardo i 1 żółtko surowe
  • 10 dag mąki pszennej lub orkiszowej
  • 4 łyżki masła 
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 ml soku wiśniowego
  • wanilia 
Masa kajmakowa 
  • puszka skondensowanego mleka bez cukru
  • 8 łyżek ksylitolu
  • 2 jajka
  • wanilia
  • bakalie do dekoracji 
Przygotowanie:

Ciasto
  1. Migdały zmiel na mąkę w młynku. Przetrzyj ugotowane na twardo żółtka przez sito i dodaj do przesianej mąki z migdałów i mąki pszennej. Dodaj surowe żółtko, wyrób lekko i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj ksylitol z wanilią i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Część ciasta odłóż na zrobienie "ramki", a resztę rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia. Z pozostawionego ciasta uformuj ozdobną ramkę. Ciasto nakłuj widelcem, wstaw do nagrzanego piekarnika 220°C i piecz przez 10 minut na złoty kolor.
Masa kajmakowa:
  1. Skondensowane mleko, ksylitol, wanilię i 2 żółtka podgrzej, stale mieszając drewnianą łyżką, na niewielkim ogniu. Uważaj, aby masa nie zawrzała, a jedynie nabrała jednolitej konsystencji.
  2. Lekko ostudzoną masę wylej na podpieczone ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika 170°C na 20 minut.
Śliwki suszone zmiel w blenderze z sokiem wiśniowym na gładką masę.  Wystudzone ciasto przełóż przygotowanym musem z suszonych śliwek. Dekoruj wg uznania.
Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz