czwartek, 13 kwietnia 2017

Lody waniliowo-truskawkowe z miętą i czekoladą

Klasyka. Najsmaczniejszy deser jaki znam to lody. Samodzielnie robione smakują po prostu obłędnie. Żałuję, że wcześniej ich nie robiłam, no ale lepiej późno niż wcale. Mój mąż mówi, że lepszych jeszcze nie jadł. Najlepsze jest to, że są dietetyczne i można bezkarnie raz na jakiś czas pokusić się na taki smakołyk.

Składniki na lody truskawkowe (10 porcji):
  • 6 białek jaja kurzego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 szklanka jogurtu greckiego 
  • 1/2 szklanki mleka 2% tłuszczu
  • 300 g truskawek mrożonych
  • świeża mięta
  • gorzka czekolada
Przygotowanie lodów truskawkowych:
  1. Truskawki i kilka listków mięty miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem mleka. 
  2. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy ksylitol lub erytrytol i ubijamy do uzyskania lśniącej piany. Dodajemy zimny jogurt grecki.
  3. Następnie na niskich obrotach miksera dodajemy zmiksowane truskawki z mlekiem. 
  4. Tak uzyskaną masę przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją. W razie kiedy nie macie maszynki do lodów to masę należy przez najbliższe 3 godziny wkładać i wyjmować z zamrażarki w odstępach co 30 minut i miksować za pomocą miksera, aby uzyskać gładką masę bez grudek lodu. 
  5. Po 3 godzinach przelewamy lody do foremki i zamrażamy. 
  6. Możliwe, że po dłuższym czasie zamrażania lody będą bardzo twarde. Wystarczy wyjąć je wcześniej przed zjedzeniem, żeby zdążyły się nieco rozmrozić. 

Składniki na lody waniliowe (10 porcji):
  • 500 ml mleka 2% tłuszczu
  • 125g ksylitolu lub erytrytolu
  • 6 żółtek
  • ziarenka wanilii
  • 100 ml jogurtu greckiego
Przygotowanie lodów waniliowych:
  1. Do rondelka wlać mleko. Dodać 80g ksylitolu i ziarenka wanilii. Gotować na małym ogniu do momentu wrzenia. 
  2. W międzyczasie w misie miksera utrzeć żółtka z pozostałym ksylitolem. Miksować do momentu uzyskania jasno-żółtego puszystego kremu.  
  3. Gotujące się mleko wlać do puszystych żółtek. Wymieszane składniki podgrzać bardzo krótko na małym ogniu. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, bo krem się zważy. 
  4. Krem wystudzić, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Zimny krem wymieszać z jogurtem greckim.  
  5. Tak uzyskaną masę przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją. W razie kiedy nie macie maszynki do lodów to masę należy przez najbliższe 3 godziny wkładać i wyjmować z zamrażarki w odstępach co 30 minut i miksować za pomocą miksera, aby uzyskać gładką masę bez grudek lodu.
  6. Po 3 godzinach przelewamy lody do foremki i zamrażamy. 
  7. Możliwe, że po dłuższym czasie zamrażania lody będą bardzo twarde. Wystarczy wyjąć je wcześniej przed zjedzeniem, żeby zdążyły się nieco rozmrozić. 
  8. Kulki lodów wkładamy do dekoracyjnego naczynia. 
  9. Posypujemy czekoladą i dekorujemy listkami mięty.

Wartość odżywcza 1 porcji lodów truskawkowych: energia 72 kcal, białko 3,34g, tłuszcz 1,65g, węglowodany 15,99g, błonnik 1g  
 Wartość odżywcza 1 porcji lodów waniliowych: energia 99 kcal, białko 3,81g, tłuszcz 4,67g, węglowodany 15,37g, błonnik 0g 

Premierę ma nowa książka LODOVO Jolanty Naklickiej-Kleser. W związku z tym zapraszam po przepisy na mrożone smakołyki i do udziału w konkursie! Postaw na zdrowe lody domowe, zimne desery i smoothie!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/lodovo-zdrovo-domovo#fndtn-panel-aktualne

Książkę możecie kupić TU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz