niedziela, 16 kwietnia 2017

Jajka faszerowane

Świąt Wielkanocnych nie wyobrażam sobie bez jajek faszerowanych. Od wielu lat w mnie w domu nie używa się majonezu dlatego zawsze robimy pasty do jajek. Są przepyszne i na pewno dużo zdrowsze niż te z majonezem. Zachęcam do zmiany nawyków żywieniowych na lepsze.
Składniki:
  • 6 kurzych jajek
 PASTA 1 (2 porcje):
  • 100g wędzonego łososia
  • 100g chudego twarogu
  • 3 pomidory suszone z oliwy
  • koperek świeży 
  • szczypiorek świeży
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz 
PASTA 2 (2 porcje):
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • sól, pieprz
PASTA 3 (2 porcje):
  • 100g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100g serka kremowego np. Apetina o smaku papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie: 
Jajka ugotować. Przekroić na połówki i wyjąć żółtka.

Pasta 1: Wszystkie składniki włożyć do blendera z dodatkowymi 2 żółtkami. Blendować do momentu powstania gładkiej pasty.
Pasta 2: Szpinak podsmażyć z cebulką i czosnkiem na patelni. Awokado miksujemy na puszystą masę. Szpinak blendujemy. Do miksera dodajemy pozostałe składniki plus dwa żółtka. Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. 
Pasta 3: Pieczarki obieramy i kroimy, a następnie podsmażamy na patelni z szalotką. Pieczarki blendujemy. Mieszamy je z resztą składników plus dodatkowe 2 żółtka. 

Pastami faszerujemy połówki jajek. Dekorujemy koperkiem, szczypiorkiem i pietruszką.

Wartość odżywcza 1 porcji łososiowej: energia 225 kcal, białko 30,10g, tłuszcz 10,36g, węglowodany 3,03g, błonnik 1,66g
Wartość odżywcza 1 porcji szpinakowej: energia 246 kcal, białko 11,31g, tłuszcz 16,40g, węglowodany 16,71g, błonnik 2,56g
Wartość odżywcza 1 porcji pieczarkowej: energia 211 kcal, białko 11,20g, tłuszcz 14,30g, węglowodany 11,31g, błonnik 1,21g


2 komentarze:

Printfriendly