środa, 12 kwietnia 2017

DZIEŃ CZEKOLADY


Dziś obchodzimy dzień czekolady. Tak moi drodzy, czekolada ma swoje święto. Czekolada to wyrób cukierniczy i jednocześnie bardzo skuteczny antydepresant i poprawiacz nastroju. 

Czekolada jest wyrobem, który jest przyrządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masła kakaowego) lub tłuszczu cukierniczego, środka spulchniającego i innych dodatków. Występuje w postaci tabliczek, w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Czasem można ją spotkać w postaci sproszkowanej lub w granulkach. 


Słodka historia czekolady

Historia czekolady sięga środkowoamerykańskich, pradawnych kultur Olmeków i Majów. Majowie jako pierwsi zaczęli uprawiać bowiem kakaowce, a ich cenne ziarna wykorzystywano jako   środek płatniczy. Przygotowywali z nich orzeźwiający napój dla bogów zwany „chocolatl”.
Pierwszym Europejczykiem, który docenił wartość kakaowego ziarna był Krzysztof Kolumb. Podczas ostatniej podróży do Nowego Świata żeglarz dotarł do wyspy Guanaja. Stamtąd zabrał nasiona nieznanej mu rośliny, którą Indianie nazywali cacao.
Do Polski zawitała w XVIII w. Największy rozkwit produktów   czekoladowych nastąpił w dwudziestoleciu międzywojennym.
Pierwszą bombonierkę wyprodukowała  firma Cadbury w 1866 roku.

Podział czekolad

 

GORZKA - niewielki dodatek cukru, ale za to ponad 75% ziaren kakao, z dodatkiem czystego ekstraktu waniliowego

MLECZNA - ok. 40% ziaren kakaowych,  50% zawartość cukru, dodatek mleka, proszku mlecznego

BIAŁA - ma najniższą zawartość miazgi kakaowej i najwyższą ilość masła kakaowego oraz cukru i mleka

DESEROWA - zawiera 30-70% miazgi kakaowej

KUWERTURA - wysoka jakość, nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej,  przeznaczona dla profesjonalistów do produkcji czekoladek i dekoracji; cukierniczych

NAPOWIETRZONA - z masy czekoladowej, także naturalnej, mlecznej, śmietankowej lub białej, poddana działaniu dozwolonych gazów obojętnych

NADZIEWANA - z masy czekoladowej z dodatkiem nasion oleistych, owoców lub innych naturalnych dodatków smakowych i aromatycznych. Środek specjalnie uformowanej skorupki czekoladowej jest wypełniony masą 


 Wartość odżywcza i zdrowotna czekolady

  • Wartość energetyczna: 100g czekolady (zależnie od gatunku) dostarcza ok. 530-560 kcal.
  • Czekolada zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy, jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12.
  • Zawarta w czekoladzie fenylotylamina pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia”. Działają one euforyzująco i poprawiają samopoczucie.
  • Flawonoidów zawarte w czekoladzie należą do naturalnych roślinnych przeciwutleniaczy z rodziny polifenoli - mają one działanie antynowotworowe, usprawniają też pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany miażdżycowe, zapobiegając chorobom niedokrwiennym serca.
  • Zbadano, że już kilka kostek czekolady dziennie sprawia, że płytki krwi wykazują mniejszą tendencję do zlepiania się, co zapobiega zakrzepom.
  • Czekolada działa więc jak aspiryna, ale o wiele lepiej smakuje!

Ciekawostki:

Czekolada zawiera neuroprzekaźnik, zwany powszechnie "hormonem miłości".

Wywołuje uczucie szczęścia, powoduje poprawę nastroju i dlatego traktowana jest jak afrodyzjak.

Czekolada nie jest pokarmem dla zwierząt! Dla wielu zwierząt czekolada jest trucizną. Organizmy koni, psów, kotów i papug nie są przystosowane do rozkładania zawartego w czekoladzie alkaloidu - teobrominy.

15-minutowy spacer zmniejsza podjadanie czekolady nawet o połowę.

W USA kwitnie moda na czekoladowe kuracje, które leczą wyczerpanie nerwowe i apatię.
W roku 1995 w Bawarii zorganizowano konkurs, w trakcie którego 40 tys. dzieci poproszono o narysowanie krowy. Okazało się, że co trzecie dziecko pomalowało swoją krowę na fioletowo, która symbolizuje czekoladę „Milka”.


CZEKOLOGIA 

Dyscyplina naukowa, wg której kształt i nadzienie ulubionej czekolady może być kluczem do poznania charakteru człowieka

I tak np. amatorzy:
czekolady mlecznej - to osoby romantyczne i skłonne do nostalgii
białej czekolady - są niezdecydowani
gorzkiej czekolady - lubią rzeczy dobrej jakości
czarnej czekolady - to ludzie myślący perspektywicznie
czekolady nadziewanej masą kawową - niecierpliwi
z pomarańczowym nadzieniem - świetnie sprawdzają się w nadzwyczajnych sytuacjach
czekolady z nadzieniem toffi - zmysłowi
migdałów w czekoladzie - myślą szybko i lubią eksperymenty


Cytaty o czekoladzie

„Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek.” Judith Viorst 

„Życie jest jak pudełko czekoladek...
Nigdy nie wiesz, co ci się trafi.” Forrest Gump 

„Badania wskazują, że czternastu z każdych dziesięciu ludzi lubi czekoladę.” Sandra Boynton
 
„Czekolada jest tańsza niż psychoterapia i nie musisz umawiać się na wizytę.”

„Zrównoważona dieta – z czekoladą w obu dłoniach.”

„Codziennie jadam cztery elementy odżywcze: mleczną czekoladę, gorzką czekoladę, białą czekoladę i kakao."Debra Tracy 

„Z chemicznego punktu widzenia czekolada jest pożywieniem doskonałym.”
Michael Levine 






 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly