środa, 19 kwietnia 2017

Dietetyczne burgery

Zdrowy fast-food? Brzmi nieprawdopodobnie, a jednak to możliwe! Gotując w domu możecie stworzyć mniej kaloryczne wersje ulubionych dań. W taki oto sposób burger może stać się daniem dietetycznym. Jeżeli dbacie o dietę i szczupłą sylwetkę wypróbujcie mój przepis na lekkostrawne burgery z grillowanego mięsa drobiowego i wołowego. 

Składniki (2 porcje):
  • 2 bułki pełnoziarniste (ja zastosowałam grahamki)
  • 250g mięsa z piersi kurczaka
  • 250g chudego mięsa wołowego (np. udziec)
  • 4 łyżki otrąb owsianych 
  • 1 jajko
  • 2 duże liście sałaty
  • 1 pomidor 
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy 
  • 4 ząbki czosnku
  • 300g kapusty kiszonej
  • 2 cebule białe
  • 1 mała marchewka
  •  papryka słodka mielona
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • bazylia 
  • curry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1. Mięso drobiowe i wołowe mielimy samodzielnie w maszynce do mięsa. Nie mieszamy ze sobą mięć. Do misek z jednym i drugim mięsem dodajemy zmieloną cebulkę i 2 ząbki czosnku. Mięso drobiowe doprawiamy solą i pieprzem, a także słodką mieloną papryką, curry, bazylią i tymiankiem. Mięso wołowe doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Do każdego z mięs dodajemy po 2 łyżki otrąb owsianych i 1/2 roztrzepanego jajka. Wyrabiamy i formujemy płaskie kotleciki, które następnie zaczynamy grillować na specjalnej patelni bez dodatku tłuszczu. Każdy kotlecik grillujemy około 10-15 minut. 

  2. Bułki kroimy na pół. Podpiekamy chwilę na patelni grillowej. 
  3. Sos jogurtowy: do jogurtu dodajemy musztardę i zmielony ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczoną bułkę smarujemy sosem jogurtowym. 
  4. Sałatę myjemy. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki. 
  5. Na połówkę bułki z sosem nakładamy liść sałaty, ugrillowane mięso drobiowe, plastry pomidora, plastry świeżego ogórka, kiełki rzodkiewki. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przekłuwamy wykałaczką by się nasz burger nie rozpadł. Drugi burger będzie z mięsa wołowego. Na połówkę bułki z sosem nakładamy sałatę, mięso wołowe, plastry pomidora, plastry ogórka kiszonego, plasterki czerwonej cebulki. Tak samo przykrywamy drugą częścią bułki. 
  6. Sałatka: marchewkę i cebulkę ścieramy na tarce. Mieszamy z kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku i mieszamy z 1 łyżką oleju. Sałatkę podajemy do burgera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz