niedziela, 16 kwietnia 2017

Ciasto jogurtowe z bakaliami

Dietetyczne ciasto jogurtowe to wspaniała alternatywa deseru dla osób dbających o dietę i wagę. Pysznie smakuje i jest proste do przygotowania. Wygląda i smakuje jak słodki chlebek, więc świetnie nadaje się też jako zamiennik pieczywa do śniadania. Serdecznie polecam. 
Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 400 ml jogurtu typu greckiego
  • 1 dojrzały banan
  • 7 łyżek mąki kukurydzianej
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g żurawiny suszonej
  • 50g orzechów nerkowca
  • 50g migdałów 
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • polewa: 150 ml jogurtu naturalnego, 4 kostki gorzkiej czekolady, 3 łyżki gorzkiego kakao, 3 łyżki ksylitolu
 Przygotowanie:

  1. Jajka ubić z ksylitolem i bananem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jogurt grecki. 
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jogurtowo-jajecznej. 
  3. Dodajemy owoce z orzechami i nasionami chia, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Doprawiamy wanilią.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 40 minut.  
  5. Po wyjęciu studzimy ciasto i polewamy polewą. 
  6. Polewa: jogurt rozgrzewamy w rondelku, dodajemy czekoladę, ksylitol i kakao. Szybko ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram