czwartek, 27 kwietnia 2017

Chipsy z serka wiejskiego

Wiedzieliście o tym, że chipsy można zrobić z...serka wiejskiego? Ja wcześniej też nie wiedziałam dopóki nie spróbowałam. Robi się je bardzo szybko i prosto. Stanowią zdrową i dietetyczną przekąskę. Od tej pory na pewno nie sięgniecie po klasyczne, ociekające tłuszczem chipsy. Zapraszam do wypróbowania przepisu. 

Składniki (1 porcja):
  • 150g serka wiejskiego lekkiego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona 
  • ulubione zioła 
Przygotowanie:
  1. Serek wymieszać z przyprawami.
  2. Patelnię teflonową rozgrzać. Serek nakładać na rozgrzaną patelnię mniej więcej 1/2 łyżeczki na jednego chipsa. 
  3. Czekamy aż serek skończy "bomblować" i gotowe chipsy podważamy plastikową lub drewnianą łopatką.  Odwracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy, żeby były podpieczone z dwóch stron.
  4. Nie stosujemy dodatku żadnego tłuszczu podczas przygotowywania chipsów.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 175 kcal, białko 22,76g, tłuszcz 6,91g, węglowodany 5,71g, błonnik 0,64g

3 komentarze:

  1. Serek rozchodzi się na patelni i ciężko uformować kształt chipsa. Wszystko zaczyna się przypalać. Zostają przypalne wiórki z serka. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak widać na załączonym przeze mnie zdjęciu to też serek mi się rozchodzi. Jednak jak przestanie bomblować to fajnie się przypieka. Może to kwestia patelni. Ja chipsy robiłam na patelni teflonowej i nie dodawałam żadnego tłuszczu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje chipsy wyszły bardzo dobre. Wyglądają tak jak na zdjęciach autorki. Zapewne jest to kwestia patelni. Super przepis. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly