środa, 12 kwietnia 2017

Babka gotowana


W moim domu nie ma Świąt Wielkanocnych bez babki gotowanej. Po raz kolejny postanowiłam nieco "ulepszyć" klasyczny przepis wedle którego wypiekała moja babcia. Jestem fanką zdrowego odżywiana dlatego nie mogłabym nie przemycić kilku zdrowszych zamienników. Wiecie co? Smakuje jeszcze lepiej niż oryginał. Zapraszam do powtórzenia mojego przepisu.

Składniki:
  • 6 dużych jajek
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 250g masła roślinnego (takie w okrągłym pudełeczku)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 750
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • laska wanilii
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (polecam naturalny proszek do pieczenia)
  • 100g rodzynek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. W misie miksera utrzeć jajka z ksylitolem i ziarenkami wanilii na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło, sok z cytryny i skórkę.
  2. Następnie cały czas ucierając dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy rodzynki obtoczone w mące. Delikatnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do specjalnej formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i zamykamy foremkę.
  3. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z zimną wodą, woda musi sięgać do 1/2 wysokości formy babkowej, garnek przykrywamy i doprowadzamy całość do wrzenia. Od zagotowania gotujemy naszą babkę 1,5 godziny, na małym palniku. 
  4. Formę należy obciążyć, żeby nie przesuwała się. Ja stosuje talerzyk jako obciążenie.  
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy babkę.
Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz