wtorek, 14 marca 2017

Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych

Zdrowa i pożywna zupa wykonana z warzyw korzeniowych, uprzednio upieczonych w piekarniku. Smak i wygląd ma znakomity. Zupa świetnie nadaje się do jedzenia w chłodne dni, bo dobrze rozgrzewa, a także przy dietach odchudzających. Smacznego!

Warzywa korzeniowe 2017 Składniki: 
  • 2 marchewki
  • 1 duży batat
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 mała cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mały por 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • kurkuma
  • imbir
  • papryka słodka i ostra 
  • pieprz, sól himalajska 
Przygotowanie:
  1.  Warzywa korzeniowe myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wszystkie w dużą kostkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo na blaszkę wykładamy czosnek, cebulę, por i paprykę. 
  2. Wszystkie warzywa polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy papryką słodką i ostrą, natką pietruszki, kurkumą, solą, pieprzem i imbirem. 
  3. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy do uzyskania ciemnych plamek na warzywach, czyli około 15-20 minut. 
  4. Po wyjęciu warzyw z piekarnika blendujemy je na bardzo drobno. 
  5. Do gotowego puree warzywnego dodajemy bulion warzywny własnej roboty bądź po prostu wody. Dolać tyle płynu, aby zupa miała konsystencje zupy krem. Posypać natką pietruszki. 









1 komentarz:

  1. Bardzo aromatyczna zupa.
    Witam w akcji Warzywa korzeniowe :)

    OdpowiedzUsuń