niedziela, 5 marca 2017

Zielony koktajl imbirowy

Zielone koktajle - moje ulubione. Nie tylko świetnie smakują, ale także są bogactwem witamin i minerałów. Działają także oczyszczająco na organizm. Takie koktajle lubię pić na drugie śniadanie lub podwieczorek.  Dziś przygotowałam koktajl na bazie szpinaku z dodatkiem imbiru i owoców. Szpinak jest bogaty w potas, jest także niskokaloryczny. Sam świeży szpinak jest w sumie bez smaku stąd trzeba taki koktajl wzbogacić owocami. Imbir świetnie pobudza ciało i umysł. Działa rozgrzewająco przez co pobudza termogenezę, czyli produkcję ciepła przez organizm. Ma także właściwości bakteriobójcze.

 Składniki:
  • 60g banana
  • 200g pomarańczy
  • 3 garście (75g) szpinaku świeżego (baby)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 plasterki świeżego imbiru  

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zblenduj ze sobą. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty to można dodać nieco wody mineralnej.


Wartość odżywcza 1 porcji: energia 163 kcal, białko 4,45g, tłuszcz 0,98g, węglowodany 39,91g, błonnik 6,77g





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram