niedziela, 19 marca 2017

Warzywa faszerowane kremowym nadzieniem

Do mojego dzisiejszego przepisu wykorzystałam unikalną kompozycję ryżu brązowego i trzech kolorów quinoa (białą, czarną i czerwoną). To wegetariańskie danie zachwyci niejednego mięsożercę. Papryki i pomidory nadziałam wcześniej wspomnianym mixem ryżu i quinoa, warzywami, aromatycznymi ziołami i kremowym serkiem Apetina o smaku grillowanej papryki i oliwek. Po raz kolejny w moich kulinarnych pysznościach wykorzystałam serek Apetina i muszę stwierdzić, że zapewne będę stosowała go bardzo często w moich przepisach, bo nadaje potrawom niepowtarzalności. Jeżeli tęsknicie za latem i smakowitymi warzywami to nie czekajcie tylko powtórzcie ten przepis. 

Składniki (6 porcji):
Codziennie baw się smakiem!
  • 3 duże papryki czerwone
  • 3 średnie pomidory
Farsz: 
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 1/3 szklanki quinoa (wymieszać ze sobą wszystkie kolory)
  • 200g pieczarek
  • 4 garście szpinaku świeżego baby
  • 2 opakowania serka kremowego Apetina o smaku grillowanej papryki i oliwek 
  • 150g sera mozzarella light
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • kilka listków mięty
  • natka pietruszki
  • kurkuma
  • zioła greckie
  • sól himalajska, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Ryż i quinoa powinny zostać ugotowane zgodnie z tym co podaje producent na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Siekamy cebulkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię. Jak cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone na drobno pieczarki i szpinak. Kiedy warzywa się podduszą dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż i quinoa. Jeszcze chwilę dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanymi listkami mięty, natką pietruszki, kurkumą i ziołami greckimi. Na sam koniec dodajemy serki Apetina, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy z ognia. 
  3. Papryki i pomidory dokładnie myjemy. Z papryki i pomidora odcinamy górną część (żeby zrobić z nich "kapelusze"). Drążymy warzywa w środku, aby zrobić miejsce na farsz. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i faszerujemy je wcześniej przygotowanym nadzieniem. Wierzch posypujemy pokrojoną mozzarellą i nakładamy wcześniej odcięte "kapelusze". 
  4. Warzywa wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy około 20 minut. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 321,67 kcal, białko 16,78g, tłuszcz 14,51g, węglowodany 36,88g, błonnik 7,76g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz