poniedziałek, 13 marca 2017

Trufle czekoladowe z kaszy jaglanej

Bardzo lubię poszaleć w kuchni. Z tego szaleństwa wychodzą mi różne, całkiem fajne smaki. Dziś postanowiłam przygotować deser z kaszą jaglaną z dodatkiem prawdziwego kakao. Powiem szczerze, że jestem dumna z tego połączenia. Spróbujcie a na pewno nie rozczarujecie się. 

Składniki (10 trufli):
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 2% tł.
  • 5 łyżek kakao naturalnego
  • garść migdałów
  • 3 łyżki miodu
  • laska wanilii
 Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną prażymy w suchym rondelku. Dodajemy szklankę mleka, a następnie 4 łyżki kakao, wanilię i miód. Mieszamy wszystko do połączenia i wchłonięcia mleka przez kaszę. 
  2. Gotową masę blendujemy na gładką masę. Dodajemy orzechy wcześniej zmielone na mąkę w młynku.
  3. Z masy formujemy niewielkie kuli i obtaczamy je w pozostałym kakao. 
  4. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc. 
Wartość odżywcza 1 trufli: energia 120 kcal, białko 3,61g, tłuszcz 4,41g, węglowodany 17,10g, błonnik 1,22g

1 komentarz:

  1. Trufle są naprawdę przepyszne! Zrobiłam raz i już czekam na weekend, żeby je powtórzyć. Pani Karolino - mistrzostwo świata :-)

    OdpowiedzUsuń