wtorek, 14 marca 2017

Sałatka z brokułem i białymi warzywami

Do tej pory sałatki zrobione z selera korzeniowego i pietruszki wydawały mi się nie smaczne. Dopóki nie spróbowałam tej sałatki. Łączy wyżej wymienione warzywa w sposób idealny za pomocą sosu na bazie musztardy rosyjskiej i miodu. W ten oto sposób powstała bomba witaminowa i zarazem potrawa świetnie oczyszczająca organizm. Żeby sałatka ładniej wyglądała i jeszcze lepiej smakowała dodałam do niej natki pietruszki i kilka różyczek brokuła. Spróbujcie, a nie pożałujecie. 

Warzywa korzeniowe 2017 Składniki (2 porcje):
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 średnia pietruszka (korzeń)
  • 1/2 białej rzodkwi
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 ząbek czosnku 
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól himalajska, pieprz
 Przygotowanie:
  1. Brokuła blanszujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Wyżej wymienione warzywa (oprócz brokuła) ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Mieszamy ze sobą wszystkie starte warzywa oraz brokuł. Dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i natkę pietruszki drobno posiekaną. 
  4. Sos: miód mieszamy z musztardą, dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku. Sos mieszamy z sałatką. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 177,5 kcal, białko 7,86g, tłuszcz 6,54g, węglowodany 33,39g, błonnik 13,25g

2 komentarze: