niedziela, 19 marca 2017

Pudding chia z musem z suszonych owoców i orzechami


Będąc w ostatnim czasie na Congressus Dietetica był poruszany temat owoców suszonych w codziennej diecie. Postawiono pytanie, czy owoce suszone warto spożywać czy jednak lepiej jeść owoce świeże? Jednogłośnie i bez żadnych wątpliwości stwierdzono, że owoce suszone są zdrowe i zawierają szereg cennych składników niezbędnych w diecie człowieka. Dlatego warto je jeść. Stanowią świetne źródło błonnika pokarmowego, a także przeciwutleniaczy, które zmiatają wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób dietozależnych. Suszone owoce to z pewnością świetne rozwiązanie dla osób, które są na diecie redukcyjnej i nie mogą opanować głodu na słodycze. Zawsze lepsze są naturalne produkty w postaci suszonych owoców niż wysokokaloryczne przetworzone przekąski np. batony, ciasta, pączki. Ponadto suszone owoce to bardzo dobra przekąska dla sportowców ponieważ są źródłem "szybkiej energii", która jest niezbędna w procesie regeneracji po wysiłku treningowym. Owoce suszone stanowią też składnik w diecie, który przyczynia się do odkwaszenia organizmu. 
Zachęcona jedzeniem owoców suszonych postanowiłam przygotować pyszny i pożywny deser z wykorzystaniem owoców suszonych, nasion chia i orzechów włoskich. Ten deser to rozkosz dla podniebienia. Zróbcie, spróbujcie a wyjdzie Wam na zdrowie. 

Składniki (4 porcje):
  • 400 ml mleka kokosowego bez cukru (może być też jogurt naturalny bądź mleko 2% tł.)
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml soku z wiśni
  • 80g nasion chia 
  • 4 łyżeczki ksylitolu (lub miodu)
  • 100g orzechów włoskich 
  • 150 g moreli suszonych 
  • 150g śliwek suszonych 
Przygotowanie: 
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/bakalie-maja-moc#fndtn-panel-aktualne
  1. Mleko kokosowe (lub jogurt) mieszamy z nasionami chia i ksylitolem. Dokładnie mieszamy. Czekamy około 15 minut. Znowu mieszamy i przelewamy gotową masę do pucharków lub ozdobnych szklanek. Odstawiamy pudding na minimum 6 h do lodówki.
  2. Morele kroimy na drobno i gotujemy w soku pomarańczowym. Gotować do momentu aż większość soku się wchłonie i masa będzie gęsta. Śliwki gotujemy w soku z wiśni. Czynności te same jak w przypadku suszonych moreli.
  3. Gotowane owoce suszone zaczynami mielić w blenderze na gładki mus. Oczywiście każdą masę blendujemy oddzielnie. 
  4. Orzechy mielimy w młynku na pyłek. Kilka orzechów warto odłożyć do dekoracji. 
  5. Na ścięty pudding chia nakładamy: pyłek orzechowy, mus ze śliwek, mus z moreli, pyłek orzechowy. Na wierzch ułożyć kilka całych orzechów włoskich. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 640 kcal, białko 11,54g, tłuszcz 36,43g, węglowodany 70,79g,  błonnik 15,81g
http://sklepagnex.pl/ 
Kliknij w grafikę, jeśli chcesz otrzymać zniżkę 5 % na produkty AGNEX
HASŁO: ZDROWE-BAKALIE ( rabat do 30.04.2017 )
 

2 komentarze: