wtorek, 21 marca 2017

Potrawka meksykańska z kurczakiem i chorizo

Potrawka meksykańska to idealne danie jednogarnkowe, które można zjeść na obiad i kolację. Można je podawać z ryżem jako drugie danie lub jako zupę. Z doświadczenia wiem, że na następny dzień jest jeszcze smaczniejsza, jak wszystkie składniki się przegryzą. Polecam spróbować, bo dobrze rozgrzewa. 

Składniki (4 porcje): 
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/kuchnia-ameryki-polnocnej-2017#fndtn-panel-aktualne
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 mała kiełbaska chorizo
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 4 średnie pomidory 
  • 100g brązowego ryżu
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 150g sera mozzarella light
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • papryka ostra mielona
  • papryka słodka mielona
  • pieprz cayenne
  • sól himalajska 
Przygotowanie:
  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu
  2. Na rozgrzany olej dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę oraz posiekany czosnek. Następnie dodajemy kurczaka i kiełbaskę chorizo pokrojone w kostkę. Dusimy wszystko razem. Jak zaczyna się przypiekać dodajemy nieco wody. 
  3. Papryki i chili kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Chili dobrze będzie dodać z pestkami. Będzie bardziej pikantne. Dodajemy pomidory, wcześniej sparzone z usuniętymi pestkami i pokrojone w kostkę. Doprawiamy przyprawami do smaku.
  4. Na sam koniec dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę, a także ryż brązowy.
  5. Gotową potrawkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pokrojonym serem mozzarella. 
  6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 565,25 kcal, białko 49,94g, tłuszcz 21,1g, węglowodany 50,75g, błonnik 9,61g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz