Od kilku dni chodzi za mną apetyt na truskawki. Niestety na sezon truskawkowy musimy jeszcze trochę poczekać. Na szczęście w mojej zamrażarce znaleźć można truskawki z lata. O tej porze roku korzystajmy z mrożonek! To nic złego, a wręcz przeciwnie. Zdaniem ekspertów mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych, a do tego są zawsze pod ręką. Tak więc na moje śniadanie powstała pyszna owsianka truskawkowa z płatkami migdałowymi.
Składniki (1 porcja):
- Płatki owsiane górskie 4 łyżki (40g)
- Mleko spożywcze 2% tł. 250 ml
- Truskawki mrożone 80g
- Płatki migdałowe 1 łyżka
- Do mleka dodaj płatki owsiane. Gotuj do momentu zagotowania mleka.
- Dodajemy truskawki.
- Owsiankę przekładamy do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza 1
porcji: energia 431 kcal, białko 14,52g, tłuszcz 13,20g,
węglowodany 44,56g, błonnik 5,49g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz