niedziela, 5 marca 2017

Owsianka truskawkowo-migdałowa

Od kilku dni chodzi za mną apetyt na truskawki. Niestety na sezon truskawkowy musimy jeszcze trochę poczekać. Na szczęście w mojej zamrażarce znaleźć można truskawki z lata. O tej porze roku korzystajmy z mrożonek! To nic złego, a wręcz przeciwnie. Zdaniem ekspertów mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych, a do tego są zawsze pod ręką. Tak więc na moje śniadanie powstała pyszna owsianka truskawkowa z płatkami migdałowymi. 

Składniki (1 porcja):
  • Płatki owsiane górskie 4 łyżki (40g)
  • Mleko spożywcze 2% tł. 250 ml
  • Truskawki mrożone  80g
  • Płatki migdałowe 1 łyżka
Przygotowanie:
  1. Do mleka dodaj płatki owsiane. Gotuj do momentu zagotowania mleka. 
  2. Dodajemy truskawki. 
  3. Owsiankę przekładamy do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi.  

Wartość odżywcza 1 porcji: energia 431 kcal, białko 14,52g, tłuszcz 13,20g, węglowodany 44,56g, błonnik 5,49g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly