środa, 8 marca 2017

Łosoś ze szpinakiem i placuszkami ryżowymi

Osobiście uważam, że nie ważne jak nasz łosoś jest przyrządzony, szpinak zawsze do niego pasuje. Szpinak + łosoś to duet niemalże idealny. Na dzisiejszy obiad do wcześniej wspomnianego duetu przygotowałam bezglutenowe placuszki, wykonane na mące ryżowej i jaglanej. Danie idealnie nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej. Aby danie nie było zbyt "suche" przygotowałam jeszcze sos na bazie pomidorów. Zachęcam do powtórzenia przepisu. Smacznego!

Składniki (3 porcje): 
  • 300g świeżego łososia (najlepiej dzikiego, nie hodowlanego)
  • 3 garście szpinaku świeżego (baby)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone pomidory 
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 2% tł. 
  • 2 jajka kurze
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej 
  • 50 ml oleju z orzechów arachidowych 
  • sól himalajska, pieprz, kurkuma, oregano, papryka mielona słodka 

Przygotowanie:
  1. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy. Cebulkę kroimy na drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko przekładamy na patelnię. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy szpinak i pokrojone pomidorki suszone. Doprawiamy do smaku. Po około 5 minutach zdejmujemy szpinak z ognia. Odstawiamy. 
  2. Do miski dodajemy żółtka, jogurt i mąki. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy olej arachidowy. Doprawiamy do smaku, papryką, solą, pieprzem i kurkumą. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z powstałym ciastem. 
  3. Placuszki smażymy na 2 łyżkach oleju arachidowego do uzyskania złotego koloru. 
  4. Łososia myjemy, następnie doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Grillujemy na patelni grillowej przez 8 minut. Przekładamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 4 minuty. 
  5. Sos: passatę podgrzewamy. Dodajemy sól, pieprz i oregano. Na koniec ściągamy z ognia. Zabielamy jogurtem naturalnym. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 580 kcal, białko 32,50g, tłuszcz 29,73g, węglowodany 46,80g, błonnik 3,86g 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz