poniedziałek, 6 marca 2017

Łosoś w salsie z mango w sosie pomarańczowo-imirowym z batatami

Przepis na tego cudownego łososia wywodzi się z Tajlandii. Potrawa ta stanowi barwne połączenie pikantnych smaków ze słodko-kwaśną salsą z mango. Danie to ma same zalety: wygląda apetycznie, jest szybkie do przygotowania i aż kipi od witamin oraz mikroelementów. Smak dania jest niepowtarzalny i na pewno na długo pozostanie w Waszej kulinarnej pamięci. 

Składniki: 

Ryba:
  • 200 g filetu z łososia ze skórką
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sos pomarańczowo-imbirowy:
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 papryczka chili
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 cebulka szalotka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka miodu
 Salsa z mango i awokado:
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 cebulki szalotki
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sok z 1 limonki
  • kilka plasterków świeżej papryczki chili
  • suszona pietruszka
dodatkowo: 200 g batatów

Przygotowanie:
  1. Salsa z mango i awokado: Mango umyć, obrać i obkroić miąższ od pestki. Pokroić go w kostkę i włożyć do salaterki. Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Usunąć pestkę a miąższ pokroić w kostkę, dodać do salaterki, skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, ksylitol, olej rzepakowy i chili. Wymieszać, posypać pietruszką i odstawić.
  2. Sos pomarańczowo-imbirowy: Do rondelka wlać łyżeczkę oleju rzepakowego. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną i miód, gotować przez 1 minutę. 
  3. Łosoś: Filet z łososia przekroić, opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć (od strony bez skórki) kurkumą i papryką a następnie olejem. Położyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej skórką do dołu. Grillować przez około 7 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach skórką do dołu.
  4. Bataty obrać, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bataty skropić olejem rzepakowym, doprawić papryką suszoną, solą i pieprzem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 °C. 
  5. Łososia polać sosem pomarańczowo-imbirowym. Podawać z salsą i batatami. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 693 kcal, białko 26,73g, tłuszcz 27,29g, węglowodany 93,47g, błonnik 9,67g  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram