wtorek, 7 marca 2017

Omlet ze szpinakiem i pieczarkami


Omlet to pożywne danie, które możemy jeść na śniadanie lub na kolację. Jest to kolejne danie z serii: łatwe do wykonania. Mój dzisiejszy omlet wykonałam z dodatkiem szpinaku i pieczarek. Zachęcam do powtórzenia przepisu. Smacznego!

Składniki: 
  • 2 całe jajka kurze
  • 1 białko jaja kurzego  
  • 1/3 szklanki mleka spożywczego 2% tł. 
  • 1/2 cebulki
  • 2 garście szpinaku świeżego (baby) 
  • 4 pieczarki 
  • sól himalajska, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
 Przygotowanie: 
  1. Jajka i białko ubijamy z dodatkiem przypraw. Dodajemy mleko. Dalej ubijamy. 
  2. Na patelnię wlać olej rzepakowy i rozgrzać ją.  
  3. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Nie długo, żeby się nie spaliła.
  4. Kiedy masa jajeczna jest już puszysta wylewamy ją na patelnię z cebulką. 
  5. Na masę jajeczną dodajemy pieczarki i szpinak. 
  6. Smażymy do momentu aż jajka się zetną. Składamy na pół i przekładamy na talerz. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 315 kcal, białko 22,41g, tłuszcz 21,27g, węglowodany 12,59g, błonnik 4,15g 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz