poniedziałek, 13 marca 2017

Makaron z krewetkami i białym winem

Przedstawiam Wam cudowne danie z wykorzystaniem owoców morza. Nie dość, że jest proste to i wspaniale smakuje. Bez wątpienia wszyscy pokochają to danie, a także zrobi świetne wrażenie na przyrządzonej kolacji dla gości. Danie to można wykonać na dowolnym rodzaju makaronu. Ja wykorzystałam wersję bezglutenową i moje danie przygotowane zostało na makaronie kukurydzianym. 

Składniki (2 porcje):
  • 500g krewetek mrożonych (mogą być Tigery lub Argentyńskie)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 70g papryki czerwonej
  • 50g makaronu bezglutenowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała papryczka chili
  • czerwona pasta curry
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
  1. W woku rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną papryczkę chili, paprykę, pastę curry i czosnek. Podsmażyć.
  2. Dodać rozmrożone krewetki w pancerzykach. Krewetki podsmażyć około 5 minut. Dodać sok z limonki.
  3. Do krewetek wlać białe wino. Dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Dusić na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. 
  4. Na sam koniec dodać pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. 
  5. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie tak aby był al dente.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 388 kcal, białko 40,56g, tłuszcz 8,28g, węglowodany 34,73g, błonnik 7,35g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram