niedziela, 19 marca 2017

Kremowa pasta do pieczywa i jajek

Moje ostatnie odkrycie to kremowy serek Apetina występujący w przeróżnych niespotykanych dotąd smakach. To co najważniejsze to to, że serek Apetina ma całkiem niezły skład i wyróżnia się na tle innych serków tego typu. Smaki: musztarda z miodem i pesto z rukolą zainspirowały mnie do wykonania delikatnej pasty z kremowego serka z dodatkami. Pasta znakomicie sprawdza się do smarowania pieczywa jak również jest to świetna alternatywa do faszerowania jajek zamiast majonezu. Zapewniam, że smak tej pasty jest wielokrotnie lepszy niż majonezu i jak raz ją zrobicie to nie podacie już nigdy jajek z majonezem. Nie tylko smak jest lepszy, ale także pod względem kalorycznym wyjdzie Wam to na dobre. Biorąc pod uwagę, że Święta Wielkanocne tuż tuż zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki: 
Codziennie baw się smakiem!
  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego (najlepiej żytniego razowego na zakwasie)
  • 2 jajka kurze ugotowane na twardo
 Pasta nr 1:
  • 1 opakowanie serka kremowego Apetina o smaku pesto z rukolą
  • 50g łososia wędzonego na zimno
  • 5 czarnych oliwek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • cebulka dymka
  • szczypiorek 
  • sól himalajska, pieprz
Pasta nr 2:
  • 1 opakowanie serka kremowego Apetina o smaku musztarda z miodem
  •  50g łososia wędzonego na zimno
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • 2 łyżeczki pestek dyni 
  • 1/2 słodkiej gruszki
  • świeży koperek
  • odrobina brązowego cukru
  • sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
  1. Jajka dzielimy na połówki i wyciągamy z nich żółtka. Żółtka wykorzystamy przy robieniu pasty.
  2. Pasta nr 1:  żółtko miksujemy z serkiem Apetina i sokiem z cytryny. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy drobno posiekaną cebulkę, oliwki, szczypiorek, a na sam koniec pokrojonego łososia. Doprawiamy pastę do smaku pieprzem i solą. 
  3. Pasta nr 2: żółtko miksujemy z serkiem Apetina, miodem i musztardą francuską. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy ją w talarki. Następnie gotujemy ją w wodzie z niewielkim dodatkiem brązowego nierafinowanego cukru. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gruszkę po ugotowaniu kroimy na drobną kostkę  i mieszamy z pasta serową. Dodajemy pestki dyni, posiekanego łososia i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  4. Chleb żytni podpiekamy w tosterze, albo w piekarniku. Pasty nakładamy na pieczywo i faszerujemy nimi połówki jajek. Dekorujemy.
  5. Serek Apetina świetnie nadaje się do zapiekania dlatego tosty z pastą z serka możemy podpiec jeszcze chwilkę w piekarniku lub zjeść ją na zimno na ciepłym toście. 
Wartość odżywcza pasty, 4 kromek i 2 jajek: energia 1205 kcal, białko 62,19g, tłuszcz 60,64g, węglowodany 115,36g, błonnik 14,91g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram