niedziela, 5 marca 2017

Ciasto z czerwonej fasoli

Propozycja przyrządzenia pysznego ciasta bez grama mąki. To ciasto jest idealne dla osób z nietolerancją glutenu, ale nie tylko. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Tym ciastem możecie zaskoczyć wszystkich...bo w dużej mierze składa się z czerwonej fasoli. Zachęcam do zrobienia tego fasolowego brownie. 


Składniki (10 porcji):

Ciasto:
  • 400g czerwonej fasoli (ja użyłam tej z puszki, ale spokojnie można zastosować też tą samodzielnie ugotowaną)
  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu lub 4 łyżki ksylitolu 
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżek prawdziwego kakao 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • żurawina suszona (ewentualnie)
Polewa:
  • 200g jogurtu naturalnego 2% tł.
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki miodu lub 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki prawdziwego kakao 

Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C 
  2. Fasolę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na sito. Następnie do miski.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Do miski z fasolą dodajemy żółtka, banany, kakao, ziarenka wanilii, czekoladę, sodę i miód (ksylitol) i bardzo dokładnie blendujemy nawet do 10 minut.
  5. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać je z masą fasolowo-czekoladową. Dodać żurawinę. 
  6. Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na 70 minut.
  7. Przygotowujemy polewę: jogurt podgrzewamy. Dodajemy do niego kakao, miód (ksylitol) i ziarenka wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wyjęte i ostudzone ciasto.  


Wartość odżywcza 1 porcji: energia 140,3 kcal, białko 7,11g, tłuszcz 3,79g, węglowodany 20,84g, błonnik 1g











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz