wtorek, 7 marca 2017

Ciasto szpinakowe "LEŚNY MECH" dietetyczne

Postanowiłam "odchudzić" klasyczne ciasto ze szpinakiem "Leśny Mech". Nie ukrywam, że jestem dumna z tego zabiegu, gdyż użyłam produktów bardzo dobrej jakości, zrezygnowałam ze zwykłej mąki pszennej, a ciasto wyszło lepsze niż w wersji oryginalnej. Zachęcam do zapoznania się z przygotowaną przeze mnie recepturą. Mam nadzieję, że przekonałam Was do wykonania tego ciasta w wersji light. Smacznego!



Składniki (10 porcji): 

Ciasto: 
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 4 szt. kurzych jajek
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 750
  • 1 szklanka mąki owsianej (zmielone na mąkę płatki owsiane)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • laska wanilii

Krem: 

  • 500 g serka homogenizowanego naturalnego (bez cukru)
  • laska wanilii
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej

dodatkowo: 1 mały owoc granatu


Przygotowanie:

  1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy pojedynczo żółtka, ksylitol, ziarenka wanilii. Następnie dodajemy mąki wymieszane z sodą, olej. Na samym końcu dodajemy rozmrożony szpinak (wraz z wodą ze szpinaku). Ciasto przekładamy do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto dzielimy na pół. Górną warstwę rozdrabniamy za pomocą blendera lub w palcach.
  2. Krem: serek homogenizowany przekładamy do misy miksera i dokładnie miksujemy z ksylitolem. Dodajemy ziarenka laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie o temperaturze 60°C. Czekamy aż żelatyna zacznie gęstnieć. Mieszamy ją ze zmiksowanym serkiem. 
  3. Na spód ciasta nakładamy krem z serka. Serek posypujemy ziarenkami granatu. Następnie rozsypujemy rozdrobnione ciasto szpinakowe. Ponownie posypujemy granatem. 

Wartość odżywcza 1 porcji: energia 311 kcal, białko 11,79g, tłuszcz 17,93g, węglowodany 30,95g, błonnik 1,73g







4 komentarze:

  1. Wszystko super tylko ksylitol jest już oficjalnie na liście substancji rakotworczych proponuje zamianę np.syrop z agawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Doprawdy? W takim razie proszę o aktualne badania czy inne wiarygodne źródła potwierdzające ten fakt. Takie informacje nie doszły do mnie, a ja moją wiedzę opieram głównie na wiarygodnych badaniach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. "Żelatynę rozpuszczamy w wodzie o temperaturze 60°C" - a w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń