piątek, 31 marca 2017

Ciasto orzechowo-cytrynowe

Propozycja szybkiej i pysznej wersji ciasta piaskowego. Ciasto nieco zmodyfikowałam, aby było "bardziej wartościowe" od klasycznego ciasta piaskowego. Jest to dobra propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. 
Składniki (8 porcji):
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ksylitolu
  • 4 łyżki dobrej jakości masła orzechowego (minimum 90% orzechów)
  • 1 szklanka mąki owsianej (ze zmielonych płatków owsianych)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 750
  • sok z cytryny  
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki orzechów włoskich 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  
  2. Jajka ubijamy z 5 łyżkami ksylitolu. Dodajemy sok i startą skórkę z cytryny i miksujemy dalej. 
  3. Następnie dodajemy 4 łyżki miękkiego masła orzechowego i ubijamy dalej aż składniki się połączą. 
  4. Później dodajemy mąki wymieszane z sodą oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Najlepiej na najniższych obrotach miksera. 
  5. Na sam koniec dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy wraz z posiekanymi orzechami włoskimi. 
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy przez 45 minut do uzyskania "suchego patyczka".
  7. Polewa: 3 łyżki ksylitolu mielimy w młynku na puder. Dodajemy sok z cytryny i trochę wody, aby powstał lukier. Polewamy wystudzone ciasto i posypujemy je orzechami włoskimi. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 219 kcal, białko 8,99g, tłuszcz 10,95g, węglowodany 24,84g, błonnik 1,52g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz