wtorek, 7 marca 2017

Chia pudding z mango

Pudding chia to bardzo prosty wegański i bezglutenowy deser. Mój pudding zrobiłam na bazie mleka kokosowego z musem z mango. Deser nie zawiera cukru, a do tego szybko się go robi i jest oczywiście pyszny!

Składniki (2 porcje): 
  • 400 ml mleczka kokosowego bez cukru
  • 80 g nasion chia
  • 2 łyżki miodu pszczelego lub 4 łyżeczki ksylitolu
  • 250 g mango
  • Świeża mięta (do dekoracji)
 Przygotowanie:
  1. Około 100g mango blendujemy na gładki mus.
  2. Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym, musem z mango i miodem (lub ksylitolem). Dokładnie mieszamy. 
  3.  Masę przelewamy do słoika lub dekoracyjnej szklanki.
  4. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.
  5. Mango możemy pokroić w kostkę lub zblendować na mus. 
  6. Pudding podajemy z owocami mango. Dekorujemy listkiem mięty. 
 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 566 kcal, białko 8,72g, tłuszcz 41,17g, węglowodany 38,98g, błonnik 15,93g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz