poniedziałek, 6 marca 2017

Chia pudding z malinami


Chia pudding brzmi dość egzotycznie i tajemniczo. Jednak to chyba najprostszy deser jaki znam. Ten deser w zasadzie robi się sam, także jest idealną wersją dla osób zapracowanych. Chia to krótka nazwa szałwii hiszpańskiej. Roślin ta pochodzi z Ameryki Południowej, a hoduje się ją głównie w Meksyku i Gwatemali. Nasiona stanowią bardzo dobre źródło kwasów omega 3 i 6. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Są powszechnie stosowane przez wegan ponieważ zawierają sporą ilość białka. Nie bez powodu chia została okrzyknięta jednym z SUPER FOODS. 

Składniki (2 porcje): 
  • Mleko spożywcze 2% tł. 150 ml 
  • Nasiona chia 30 g
  • Miód pszczeli 1 łyżka lub 2 łyżeczki ksylitolu
  • Maliny mrożone 100g
Przygotowanie: 
  1. Nasiona chia wymieszać z mlekiem i miodem. 
  2. Masę z mleka wlać np. do słoika. Zakręcić. Odstawić do lodówki na 15 minut. Wyjąć z lodówki i dokładnie wymieszać. 
  3. Masę przelać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki na minimum 5h. 
  4. Maliny rozmrozić. Zblendować je na sos. Polać sosem pudding chia. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 159 kcal, białko 5,94g, tłuszcz 6,75g, węglowodany 19,27g, błonnik 8,45g  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz