wtorek, 21 marca 2017

Batoniki orzechowo-daktylowe

To chyba najlepsze batoniki jakie jadłam. Śmiało mogę powiedzieć, że składają się tylko ze zdrowych produktów. Nie zawierają dodatkowego cukru i nie mają mąki. Cała słodycz pochodzi głównie z owoców suszonych. Nie muszę chyba dłużej ich reklamować. Jak powtórzycie przepis to zrozumiecie, że nie ma lepszych. 

Składniki (na 10 batoników):
  • pół szklanki orzechów nerkowca
  • pół szklanki migdałów
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100g daktyli suszonych
  • 100g śliwek suszonych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (80-90%)
  • 1/3 szklanki soku wiśniowego
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki prawdziwego masła orzechowego bez cukru (najlepsze można kupić w sklepach ekologicznych)
Przygotowanie:
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/bakalie-maja-moc#fndtn-panel-aktualne
  1. Orzechy prażymy na suchej patelni do uzyskania ciemnych kolorów na orzechach. Następnie orzechy blendujemy na mąkę. Daktyle i śliwki miksujemy z sokiem wiśniowym na gładką masę. 
  2. Orzechy dodajemy do przetartych owoców suszonych. Następnie dodajemy płatki owsiane, kokos, miód i masło orzechowe. Wyrabiamy masę ręką do uzyskania zwartej i lekko lepkiej masy. Na sam koniec dodajemy rozdrobnioną i posiekaną czekoladę. Wyrabiamy szybko do połączenia czekolady z masą. 
  3. Blaszkę 25x40 wykładamy pergaminem. Wykładamy gotową masę orzechowo-owocową, rozkładamy ją równomiernie i uklepujemy na blaszce. 
  4. Pieczemy w piekarniku przez 5 minut w 220°C. Studzimy i kroimy na batony. 

Wartość odżywcza 1 batonika: energia 359 kcal, białko 7,93g, tłuszcz 14,78g, węglowodany 53,66g, błonnik 7,19g

http://sklepagnex.pl/

Kliknij w grafikę, jeśli chcesz otrzymać zniżkę 5 % na produkty AGNEX
HASŁO: ZDROWE-BAKALIE ( rabat do 30.04.2017 )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz