sobota, 18 marca 2017

Aksamitnie kremowa zupa cytrynowa

Za oknem chłodny marcowy dzień, nieco pada deszcz, słońca niestety brak. Na astronomiczną wiosnę musimy jeszcze chwilę poczekać, ale w mojej kuchni już zapanowała. A to za sprawą cudownej zupy cytrynowej, lekko kwaskowej i kremowej dzięki serkowi Apetina. Zupa ma cudowny kolor i aromat. Od razu przywołuje mi wspomnienie ciepłych dni i kojarzy się ze słoneczną Grecją. Jeżeli też macie ochotę wybrać się w kulinarną podróż smaku do ciepłych krajów to zachęcam do powtórzenia mojego przepisu na delikatną zupę z cytryn. 

Składniki (5 porcji): 
Codziennie baw się smakiem!
  • na wywar: 1 skrzydło z indyka, 1 pierś z kurczaka, 3 marchewki, 1 seler, 1 pietruszka, cebula, por, natka pietruszki
  • 2 opakowania naturalnego, kremowego serka Apetina 
  • 3 jajka
  • sok z 4 cytryn
  • 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu (w kształcie ryżu)
  • sól himalajska, pieprz mielony
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu w kulkach
Przygotowanie:
  1. W 1,5l ziemnej wody gotujemy umyte kawałki mięsa, obrane warzywa korzeniowe i opaloną nad palnikiem cebulkę. Po około 20 minutach od zagotowania wywaru ściągamy łyżką szumowiny. Dodajemy przyprawy, oprócz soli. Pod koniec gotowania doprawiamy solą. Wywar, aby był dobry powinien gotować się minimum 1,5godziny.
  2. Z wywaru wyciągamy mięso i warzywa. Bulion przelewamy przez sito, aby nie miał żadnych niepotrzebnych elementów. Do czystego bulionu dodajemy 1/2 szklanki drobnego makaronu i gotujemy do momentu aż makaron zmięknie. 
  3. Jajka ubijamy z dodatkiem soku z cytryn. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Następnie dodajemy 2 opakowania serka kremowego Apetina. Miksujemy dalej. Kiedy masa będzie idealnie połączona zaczynamy dodawać bulion - łyżka po łyżce (używamy łyżkę wazową do zupy), cały czas mieszając masę, aby żółtka się nie ścięły. Kiedy dodamy tak 6 łyżek (oczywiście wazowych)  to wlewamy całą masę do reszty bulionu. Nie wolno gotować! Cały czas mieszamy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem według uznania.
  4. Kurczaka kroimy w kawałeczki, pietruszkę drobno siekamy. Zupę wylewamy na talerz. Dodajemy kurczaka, posypujemy pietruszką.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 390 kcal, białko 29g, tłuszcz 18g, węglowodany 35,88g, błonnik 8,62g







1 komentarz:

  1. Wodę my dodajemy przefiltrowaną :) Od kiedy mamy filtr z wodą redox na ujęciu wody dodajemy tą wodę gdzie się da :) Wszystko co ugotujemy jest zdrowsze i smaczniejsze :) Może ktoś również ma kręćka na punkcie zdrowej wody? :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram