niedziela, 26 lutego 2017

Sałatka z kurczakiem, mango i mozzarellą


Masz ochotę na lekkie danie? Żaden problem! Ta sałatka jest świetna, szybko się ją robi, idealnie łączy smaki, a do tego pięknie wygląda. Smacznego!


Składniki (2 porcje): 
  • 200g piersi z kurczaka bez skóry
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 dojrzałe mango
  • 150g sera mozzarella light
  • 4 garście roszponki
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 3 pomidory suszone
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • oregano suszone 
  • bazylia suszona
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Kurczaka zamarynuj w jogurcie. Do miski dodaj jogurt, paprykę słodką mieloną i curry, sól i pieprz wymieszaj wszystko razem. Dodaj kurczaka. Miskę nakryj folią i wstaw do lodówki na około 3h. 
  2. Kurczaka wyjmij z marynaty jogurtowej i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika pokroić w paseczki. 
  3. Na duży płaski talerz wyłóż umytą roszponkę. 
  4. Pomidora pokrój w ćwiartki, ser mozzarella i mango w paseczki.
  5. Na roszponce układaj na przemian pomidory, mozzarellę, mango i kurczaka. 
  6. Przygotuj sos: 3 łyżki oliwy z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodaj oregano i bazylię. Sałatkę polej sosem  
  7. Upraż na suchej patelni pestki dyni. Pomidorki suszone pokrój na drobno. Posyp nimi sałatkę.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 532 kcal, białko 53,49g, tłuszcz 21,40g, węglowodany 36,27g, błonnik 6,7g  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly