wtorek, 28 lutego 2017

Sałatka z kurczakiem, pieczarkami, awokado i kiełkami brokuła

Nie masz pomysłu co zrobić z awokado, a guacamole już Ci się znudziło? Nie ma problemu. Zachęcam do zrobienia pożywnej sałatki. Awokado jest nie tylko bogate w cenne makro- i mikroskładniki, ale pysznie smakuje i jest proste w przyrządzeniu. Także jedzmy na zdrowie!

Składniki: 
  • 4 garście roszponki
  • 150g grillowanego fileta z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 1 dojrzałe awokado
  • 50g sera feta
  • 4 duże pieczarki
  • 2 łyżki kiełków brokuła
  • połówka czerwonej cebulki
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • papryka słodka mielona
  • sól himalajska, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Roszponkę umyj i wyłóż na duży talerz.
  2. Kurczaka dopraw: solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Patelnię grillową skrop oliwą z oliwek. Grilluj mięso przez około 10-15 minut. Pokrój w paski.
  3. Pomidora obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki. Pieczarki ugotuj i pokrój. Ser feta pokrój w kostkę.Cebulkę pokrój na drobno.
  4. Awokado przekrój wzdłuż na pół (dookoła pestki). Przekręć w kierunkach przeciwległych. Wyciągnij pestkę, awokado obierz i pokrój w długie paski. 
  5. Na talerz z roszponką poukładaj: pomidora, awokado, kurczaka, ser feta, pieczarki i cebulkę. 
  6. Przygotuj dressing: do oliwy z oliwek dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotowym sosem polej sałatkę. 
  7. Na wierzch wyłóż kiełki brokuła. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram