sobota, 25 lutego 2017

Ryba po włosku

Dziś mam dla Was przepis na rybę. Ryby są cennym źródłem białka, witaminy D3 i kwasów omega3. Badania przeprowadzone na Polakach dowodzą, że statystyczny Polak zjada rocznie mniej niż 12 kg ryb, a wieprzowiny zjada 39 kg! Tak więc zmieniajmy nawyki i ograniczajmy spożycie czerwonego mięsa. Na dobry początek polecam pyszną polędwiczkę z dorsza zrobioną na włoski sposób.

Składniki (2 porcje): 
  • 200g polędwicy z dorsza 
  • 2 pomidory 
  • 200g brokuła
  • 50g sera mozzarella light
  • 2 łyżki oliwy z oliwek  
  • 2 łyżki kiełków ciecierzycy (nie są konieczne, ja dodaję bo mi bardzo smakują)
  • sok z cytryny połówki cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek 
  • bazylia 
  • oregano
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz
  • ewentualnie: 1 kromka (35g) pieczywa razowego
Przygotowanie: 
  1. Brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Żaroodporne naczynie polewamy oliwą. Wkładamy umyte,osuszone filety z ryby. 
  3. Rybę doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, tymiankiem i natką pietruszki. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170°C.
  4. Pomidory kroimy w ćwiartki. Mozzarellą rozdrabniamy.
  5. Do naczynia żaroodpornego z rybą wkładamy brokuła, pomidory i posypujemy kawałkami mozzarelli. Warzywa doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, bazylią i oregano. Możemy posypać kiełkami.
  6. Wstawiamy wszystko  do piekarnika i zapiekamy ok.30 min. 
  7. Danie możemy zjeść z pieczywem razowym. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 302 kcal, białko 27,51g, tłuszcz 13,56g, węglowodany 23,37g, błonnik 7,56g
Ryby są cennym źródłem białka, witaminy D3 i kwasów Omega 3

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/poledwica-dorsza-pieczona/
Ryby są cennym źródłem białka, witaminy D3 i kwasów Omega 3

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/poledwica-dorsza-pieczona/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram