wtorek, 21 lutego 2017

Pasztet z selera


Uwielbiam pasztety warzywne! Dziś pokusiłam się o przygotowanie pasztetu z selera. Jak wcześniej nie przepadałam za selerem, tak po tym daniu mogę śmiało stwierdzić, że seler jest po prostu pyszny. Umocniłam się jeszcze bardziej w przekonaniu, że nie ma warzyw niesmacznych, grunt to umieć je odpowiednio przyrządzić. Pasztet jest oczywiście bardzo prosty w przygotowaniu. Smacznego!

Składniki  (6 porcji)
  • 1 bardzo duży seler (ok. 500g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (drobno zmielonych w blenderze)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (extra virgin)
  • majeranek
  • sól morska
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy.
  3. Warzywa przekładamy do garnka i wlewamy 1 szklankę wrzącej wody. Dusimy około 20 minut. 
  4. Kiedy warzywa zmiękną, odstawiamy je z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  5. Do chłodnych duszonych warzyw dodajemy zmielone płatki owsiane. Dokładnie mieszamy.
  6. Blendujemy warzywa z płatkami do uzyskania w miarę jednolitej masy, bez dużych grudek. 
  7. Dodajemy żółtka, oliwę i ubitą na sztywno pianę z białek (delikatnie mieszać, aby białka nie opadły).
  8.  Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. 
  9. Masę przekładamy do aluminiowej foremki do pieczenia.
  10. Pasztet pieczemy godzinę czasu w 190°C.
  11. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce na kilka godzin, żeby masa zrobiła się bardziej zwarta. Przechowywać w lodówce.
 Wartość odżywcza 1 porcji: energia 108 kcal, białko 5,63g, tłuszcz 4,82g, węglowodany 15,38g, błonnik 5,24g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram