środa, 22 lutego 2017

Pasztet z ciecierzycy

Przedstawiam Wam kolejną niezwyłą odsłonę pasztetu - pasztet z ciecierzycy. Jak każdy widzi ma piękny kolor, delikatną konsystencję i kusi pysznym zapachem. Dla mnie to doskonała propozycja na śniadanie lub drugie śniadanie. Idealnie komponuje się z pieczywem razowym na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Pychota!

Składniki (6 porcji):
  • 300g suchej ciecierzycy
  • 300g batatów
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 4 szt. pomidorków suszonych
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól morska, pieprz
Przygotowanie:
  1. Suchą ciecierzycę  zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 h do wymoczenia. Po upływie tego czasu gotujemy ją około 45-50 minut. Studzimy po odlaniu.
  2. Bataty obieramy ze skórki, układamy na blaszkę. Polewamy je 1 łyżką oliwy i posypujemy mieloną papryką, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 200 °C przez 15-20 minut.
  3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora, cebulkę i czosnek siekamy na drobno. 
  4. Marchewkę, cebulę, czosnek i por wsypujemy na patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Dusimy przez 15 minut. Możemy podlać niewielką ilością gorącej wody. Dodajemy passatę, curry, kmin, sól i pieprz. 
  5. Bataty wyciągamy z piekarnika. Studzimy.1
  6. Blendujemy na drobno warzywa, bataty i ciecierzycę. Dodajemy pestki dyni i pomidorki suszone. Na koniec gotową masę mieszamy delikatnie z 3 jajkami. 
  7. Pasztet wykładamy do aluminiowej blaszki. Wierzch możemy posypać ziarenkami siemienia lnianego. Piec w temperaturze 190°C przez 55 minut. 
  8. Pasztet po upieczeniu nie powinien być od razu wyciągany z foremki. Należy poczekać, aż przestygnie, bo wtedy zrobi się bardziej zwarty.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 295 kcal, białko 13,96g, tłuszcz 10,24g, węglowodany 37,71g, błonnik 4,42g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram