czwartek, 23 lutego 2017

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Zapracowany dzień? Skąd ja to znam...a jeść coś trzeba. Dobrze byłby jakby to "coś" było także zdrowe. W związku z tym mam dla Was pomysł na szybki obiad - naleśniki gryczane ze szpinakiem. Mniam!

Składniki (4 porcje):
Farsz:
  • 250 g świeżego szpinaku 
  • 1 cebula
  • 5 sztuk pomidorków suszonych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 50g sera feta 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki kiełków cieciorki i soczewicy 
  • sól morska, pieprz
 Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka 
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka 2% tł. 
  • 0,5 szklanki wody mineralnej 
  • sól morska
Przygotowanie:
Farsz:
  1. Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodajemy pokrojoną na drobną kostkę cebulkę. Następnie dodajemy szpinak, pomidory suszone i ser feta pokrojony w kostkę. Dusimy przez 10 minut i zestawiamy z palnika. 
  2. Na drugiej patelni na sucho prażymy pestki dyni i kiełki. Prażymy do uzyskania złotego koloru. 
Ciasto naleśnikowe:
  1. Ubić jajka z odrobiną soli. 
  2. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. 
  3. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni bez dodatku tłuszczu.

Farsz przekładamy na naleśniki. Zawijamy w rulon. Posypujemy kiełkami i pestkami dyni.

Wartość odżywcza 1 porcji: energia 336 kcal, białko 16,54g, tłuszcz 11,02g, węglowodany 44,77g, błonnik 4,72g 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly