niedziela, 26 lutego 2017

Batony "Dobra Kaloria"


Od zawsze poszukuję zdrowych alternatyw dla słodkich przekąsek, aby móc dawać nowe i ciekawe rozwiązania dla osób, które nie potrafią rezygnować ze słodyczy. W jednym ze sklepów Rossmann znalazłam batony, które bardzo miło zaskoczyły mnie swoim dobrym składem. Były to właśnie batony DOBRA KALORIA. Batony są bardzo smaczne i występują w sześciu smakach: kokos&orzech, kakao&orzech, kawa&orzech, chrupiący orzech, jabłko&cynamon i śliwka&ziarna. Batony mogą stanowić także fajną opcję małego posiłku dla osób zabieganych lub dla osób uprawiających sport.
Jako dietetyk rekomenduję batoniki DOBRA KALORIA. Nie tylko stanowią zdrowszą przekąskę to jeszcze bardzo smakują moim pacjentom. Te batoniki niejednemu "uratowały życie" w chwili kryzysu słodyczowego podczas kuracji odchudzającej.
Cena jednego batonika to około 2,99 zł za 35g. Batoniki można kupić w: Rossmanie, Lidlu i Auchan. Producent (KUBARA sp. z o.o.) deklaruje, że produkty użyte do wyprodukowania batonika są w 100% naturalne i nie mają dodatku cukru. Sprawdzając skład, rzeczywiście tak jest!
1. Baton kokos&orzech zawiera: daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), wiórki kokosowe (14%), orzechy nerkowca (5,8%), orzeszki ziemne (3,9%)
2. Baton kakao&orzech: daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), orzechy nerkowca (15%), kakao (1,9%)
3. Baton kawa&orzech: daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), orzechy nerkowca (14%), kawa (5,1%)
4. Baton chrupiący orzech: daktyle, orzeszki ziemne (29%), chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa)
5. Baton jabłko&cynamon: daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), jabłka suszone (12%), orzechy nerkowca, rodzynki, cynamon (0,7%)
6. Baton śliwka&ziarna: daktyle, śliwka suszona (27%), ziarno słonecznika (19%), chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), siemię lniane (8%)


Wartość kaloryczna batonów w 100g waha się w granicach 356-386 kcal, tłuszcz 7,5-13g, węglowodany 55-65g, błonnik 6-8,3g.

Daktyle stanowią przewagę batonika. Daktyle są dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego) i składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, boru, miedzi, kobaltu, potasu, selenu, wapnia i żelaza, co przekłada się na ich wszechstronny pozytywny wpływ na ludzki organizm. Daktyle to również bogate źródło błonnika pokarmowego. Na temat właściwości prozdrowotnych błonnika możecie przeczytać TU.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram