niedziela, 19 lutego 2017

Bakaliowe ciasteczka owsiane



Czasami chodzi za człowiekiem coś słodkiego. Tym bardziej, że za oknem mróz i deszcz. Tak więc, aby nie ulec złym pokusom przygotowałam ciastka owsiane z bakaliami. Są szybkie do zrobienia, dobrze sycą i są niezastąpioną zdrową przekąską. Wystarczy niewiele składników, jakieś 40 minut wolnego czasu i voilà. Smacznego!

Składniki (10 ciastek): 
  • 280g (2,5 szklanki) płatków owsianych - można użyć także bezglutenowych w razie nietolerancji glutenu
  • 200 g migdałów
  • 200 g orzechów włoskich 
  • 100g nasion słonecznika
  • 100g rodzynek lub suszonych śliwek
  • 3 łyżki miodu 
  • 1/3 szklanki wody  
  Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane, migdały i orzechy włoskie rozdrabniamy za pomocą blendera. Najlepiej jak najdrobniej. 
  2. Zmiksowane składniki przekładamy do miski i dodajemy miód.
  3. Stopniowo dolewamy wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Masa nie powinna rozpadać się ani rozpływać. Ważne, aby udało się zrobić kulkę. 
  5. Nabierany 1 łyżkę masy i wilgotnymi rękami formujemy niewielkie kulki.
  6. Kulki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i delikatnie spłaszczamy. Delikatnie oklepujemy ciastko ręką lub łyżką.
  7. Ciastka pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C do uzyskania brązowego koloru. 
Wartość odżywcza 1 ciastka: energia 454 kcal, białko 13,23g, tłuszcz 28,9g, węglowodany 42,65g, błonnik 7,1g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly